Background Image

Frågor & Svar

 • Vad håller ni på med?

  Vi tar hand om, och skyddar, kulturbyggnader. Det är det enkla svaret, vi bevarar kulturarvet. Detta gör vi genom att styra klimatet i fastigheter och kulturbyggnader med vårt styrsystem. Vi installerar sensorer och annan utrustning som mäter av temperatur och fuktnivåer. Den utrustningen är sammankopplad med ett system som jobbar automatiskt för att spara så mycket energi som möjligt, allt utifrån användarens instruktioner. Vi installerar alltså inte nya uppvärmningssystem, utan installerar ett intelligent styrsystem som styr den befintliga utrustningen. Med vårt system lägger kunden inte en krona i onödan på uppvärmning! Energi sparas, alltså i slutänden pengar, och byggnaden har alltid rätt fuktnivå vilket är ett krav för känsliga byggnader som kyrkor och liknande.

 • Varför är ROWS styrsystem så bra?

  Det är väldigt effektivt, och precis lika enkelt att använda! När vi har installerat systemet och visat hur det fungerar, släpper vi inte bara kunden vind för våg. Vi har kontinuerliga avstämningar och ser till att justera in det så bra det bara går. Allt för att spara så mycket energi som möjligt. Dessutom kommunicerar systemet med kundens befintliga bokningssystem. Det innebär att när kunden bokar en lokal ett par veckor i förväg, behöver inte någon åka ut och slå igång värmen dagen innan. Vårt system sköter det automatiskt, och värmer bara upp så mycket som behövs. Allt sker med automatik. Systemet styr på daggpunkten, alltså den gräns då det börjar bildas kondens mot kalla föremål. Systemet ser till att styra klimatet så att det alltid är strax över den gränsen, med maximal energibesparing som följd.

 • Spara energi och pengar låter ju bra, men hur mycket kan man realistiskt sett spara?

  Mellan 35-75% energibesparing, tack vare den intermittenta uppvärmningen. Allt beror på vilken uppvärmning som finns på plats. Vi kan styra alla värmekällor, fjärrvärme, luftvärme, pelletspannor och vad som helst. Olika byggnader har olika förutsättningar, men man kan vara säker på att besparingarna blir rejäla oavsett.

 • Är ert system kompatibelt med vårt?

  Kort svar - ja! Vårt system är kompatibelt med alla boknings/verksamhetssystem inom Svenska kyrkan, som Agrando, Eniac, Soft-IT, Mildmedia, Alpha IT och LJ-System.

 • Vi har bara en liten fastighet, är det värt det?

  Det beror delvis på hur mycket den används. En fastighet som används sällan kan uppnå stora procentuella besparingar, men det kanske inte innebär så mycket i kronor och ören. Där måste man se till hur ofta den används, vilken uppvärmning det är idag, och så vidare.. Däremot är det en god försäkring för fastigheten, eftersom byggnaden aldrig kommer att ta skada p.g.a. för torr eller fuktig luft. Sen kan det vara bekvämt att slippa åka ut och slå på värmen någon dag innan någon skall använda fastigheten, bara det är ju trevligt! Det finns olika besparingspotential i olika fastigheter. Ventilation är en funktion som drar mycket energi men som man sällan tänker på när man talar energibesparing. Att styra ventilationen effektivt kan ge stora besparingar. Kansli, församlingshem osv har också klimatvinster, exempelvis styrning mot att ha ett behagligt inomhusklimat. Det är skönt att slippa kvav luft med många besökare, systemet går in och ökar på ventilationen automatiskt om det känner att det behövs.

 • Vi har många, stora fastigheter. Går det att koppla ihop alla?

  Ja, vi kan koppla samman, övervaka och styra det allra mesta. I regel använder vi sällan någon standardlösning, utan skräddarsyr systemet till varje enskilt behov. För mer detaljerat svar på hur vi jobbar, slå gärna en signal så berättar vi mer om vilka möjligheter som finns.

 • Behöver jag installera något på min dator för att få tillgång till ert system?

  Nej då! Det är helt webbaserat, inga licenser krävs. Bara en webbläsare och en internetuppkoppling. När vi installerar ett system så ingår alltid en internetuppkoppling med trådlöst nätverk som går att surfa på. Detta för att säkerställa att styrsystemet alltid har kontakt med våra servrar osv. Dessutom kan man ha hur många konton aktiva som helst, vilket är bra om det är många personer som regelbundet bokar eller på annat sätt nyttjar fastigheterna.

 • Om ni installerar givare i exempelvis en kyrka, finns det inte en risk att små stängda utrymmen ändå är i riskzonen för exempelvis mögel?

  Jo, det stämmer bra. Den risken är absolut påtaglig. Därför har vi tagit fram särskild utrustning som kan komplettera systemet om man vill bevaka sådana utrymmen, mikroklimat. Det kan vara inuti en orgel, i en krypgrund eller andra utrymmen. Det är alltid lättare och billigare att ha koll innan något händer, än att behöva åtgärda och restaurera!

 • Vi har en avfuktare inkopplad, hur fungerar den med ert system?

  Det fungerar alldeles utmärkt! Vårt system kan styra i princip alla typer av avfuktare.

 • Hur är det med klockringningen, kan ni styra den också?

  Ja, visst kan vi det! Det fungerar väldigt smidigt, det går att lägga in ett schema och även fjärrstyra det direkt via mobilen.

 • Om vi är intresserade av ert system, kan ni komma hit och diskutera igen olika lösningar med oss?

  Absolut, vi besöker alltid kyrkan eller fastigheten först för att se vad som går att göra. Vilka besparingar som kan göras, hur fungerar bokningen, osv. Därefter lämnas en kostnadsfri offert där allt ingår. I det angivna priset ingår produkterna, installationen, injustering av systemet, hopkoppling av bokningssystem, utbildning på plats, dokumentation och dygnet runt-support. OBS! Vi tar aldrig betalt för att titta eller lämna offert, varken direkt eller efter installation! Våra offerter är alltid helt kostnadsfria.

 • Vad får vi för hjälp efteråt, när systemet är installerat?

  Vi har ett fantastiskt system, men det är ingenting om vi inte kan hjälpa folk med eventuella frågor och oklarheter! Självklart svarar vi på alla spörsmål som kan tänkas uppstå. Om behovet finns, kan vi fjärrstyra användarens dator på ett enkelt sätt för att visa hur man skall göra. Det kan ibland vara lättare än att försöka förklara per telefon. Och vi är unika med att erbjuda telefonsupport dygnet runt!

 • Hur många fastigheter använder ert styrsystem idag?

  Drygt 210 kyrkor och 60 tillhörande fastigheter (församlingshem, ekonomibyggnader, sockenstugor, expeditioner mm) är inkopplade idag.

 • Hur lång livslängd beräknar ni att systemet har?

  Systemet är konstruerat för långsiktig och konstant drift, byggt och hopsatt för att fungera i mellan 15-25 år.